peníze

Projekt rodinného sídla zachránilo od všednosti intuitivní a odvážné rozhodnutí majitelů na poslední chvíli. Mladá rodina si dala dům navržený jiným studiem pro posouzení architektem z ateliéru Dory Azar Architect. Chtěli nový pohled na projekt. Po krátké debatě slyšeli z úst majitelů překvapivou otázku: „Můžeme vám ukázat, co opravdu chceme?“

Právě tato debata s otázkou, která nemluvila právě o spokojenosti klientů s navrženým řešením, se stala základem spolupráce s architektem Dory Azarem. Potom otevřeli složku a vytáhli několik obrázků.

„To, co nám ukázaly, bylo VELMI odlišné od toho, k čemu měli povolení. Byly to obrazy minimálních, moderních, skandinávských domů. Zjistili jsme, že mají skutečnou vášeň pro tento styl.

Nakonec nás požádali, jestli bychom pro ně ve Windsoru nedokázali vytvořit dům, který by zahrnoval jejich životní styl a zároveň odrážel tyto skandinávské principy designu. Odpovědí bylo nadšeno: Ano!,“ popisuje zajímavé úvodní setkání s majiteli dnes již hotové rezidence sám architekt Dory Azar.

Klasický skandinávský dům do tvaru „J“
Obraz půdorysu vytváří tvar písmene J. Zdroj: Devon Pastorius

Půdorys ve tvaru písmene J
Výsledná forma novostavby se skládá ze dvou dlouhých ramen uložených rovnoběžně, která jsou spojena kolmou hmotou. Obraz půdorysu tak vytváří tvar písmene J. Dlouhá „noha“ obsahuje prostor pro spaní a hernu. Kratší „noha“ zahrnuje garáž a sklad. V části domu, která spojuje oba celky je logicky umístěna denní zóna, tedy hlavní obytná místnost – kuchyň, jídelna a obývací pokoj.

Celkově dům obsahuje tři ložnice, dvě koupelny, hernu a skromný loft s vnitřním balkonem s výhledem na hernu. Celý interiér je řešen minimalisticky, nic zbytečného zde nenajdete – ani chodbičky či zákoutí, která by zbytečně zabírala prostor. Stavba není ani podsklepená. Minimalistický životní styl zdůrazňuje podstatu a priority.

Velká otevřená kuchyně s jídelnou ve skandi stylu
Leštěné betonové podlahy a světlá interiérová barevná paleta prostory rozjasňují a provzdušňují. Zdroj: Devon Pastorius

Jediná chodba, leštěný beton a světlé barvy
Osou soukromého křídla domu je jediná chodba, která odděluje ložnice od exteriéru. Končí skromnou venkovní terasou, kterou klienti využívají ke čtení, kreslení a občasným improvizovaným hudebním vystoupením. Hlavní obytný prostor je dlouhý a úzký, aby vtáhl dostatek přirozeného světla. Leštěné betonové podlahy a světlá interiérová barevná paleta prostory rozjasňují a provzdušňují.

Kromě napasování stavby na životní styl domácích a jejich zálibu ve skandinávském minimalismu musel autor projektu brát v úvahu i specifika pozemku a lokality, kde se nachází. Pozemek je totiž v záplavové oblasti. Klienti se proto velmi obávali rizika záplav. Designérský tým spolupracoval přímo s ochranáři přírody, aby našli bezpečný způsob, jak stavbu realizovat. Využili místní stavební postupy. Orientace domu podporuje propojení mezi interiérem a exteriérem a zakrývá nechtěné pohledy.

Related Articles

- Advertisement -pr clanky

Mohlo by Vás zajímat