--- reklama ---peníze

Kontryhel: Léčivé účinky, pěstování a péče

Jak se k nám kontryhel dostala?
Kde kontryhel roste a čím je typická?
Jak lze kontryhel vypěstovat doma?
Ideální podmínky pro pěstování kontryhele
Péče o kontryhel po výsadbě
Které léčivé látky obsahuje kontryhel?
Zázračný pomocník na ženské problémy
Při kterých obtížích se může užívat?
Nejčastější formy zpracování kontryhele
5 zajímavostí o kontryheli na závěr
I v malých nenápadných bylinkách se může ukrývat skoro celá lékárna. Dobrým příkladem je právě kontryhel, jejíž rozmanité složení léčivými látkami určitě nešetří. Využít je mohou hlavně dámy, kterým tato rostlina pomáhá zlepšit zdravotní stav a zároveň si udržovat atraktivní vzhled.

Domovem kontryhele už dávno nejsou jen rozkvetlé louky v Anglii. Bylinka, která je právem považována za jeden ze zázraků přírody, se v současnosti pěstuje téměř v celé Evropě. Kvůli jejím blahodárným účinkům se s ní stále častěji setkáváme iu nás, kde si nachází uplatnění jako léčivá i okrasná rostlina.

Jak se k nám kontryhel dostala?

Přesný původ této rostliny znám není. Po Evropě se však začala ve velkém rozšiřovat po absolvování prvních moderních výzkumů bylin objevených ve Velké Británii, kde se běžně vyskytuje na loukách i dnes. Hojný výskyt je pravidelně zaznamenán iu lesů v západní Evropě. V našich končinách se ve volné přírodě objevuje o něco méně, což je důvodem, pro který se pěstuje spíše jako zahradní nebo balkonová bylinka.

Kde kontryhel roste a čím je typická?

Rostlina obvykle dorůstá do 20 až 30 centimetrů.
Její listy pokrývají chloupky schopné zadržovat rosu.
Květy bývají žlutozelené, rostou na dlouhých stoncích.
Kontryhel kvete v období od května do září.
Vyskytuje se na loukách, svazích iu potoků.
Pěstovat se může iv bytech nebo na zahradách.
Alchemilka
Jak lze kontryhel vypěstovat doma?

Zmíněné spojení léčivých účinků a okrasného vzhledu je správnou kombinací pro pěstování této bylinky doma. Možností, kde kontryhel posadit, je hned několik. Jelikož se jedná o mrazuvzdorný druh, který se uchytí iv náročnějších podmínkách, nejčastěji se pěstuje na zahradě. Milovníci bylin ji však nemusí pěstovat jen venku v záhonech. Při vytvoření optimálních podmínek a správné péče bez problémů vyroste i v malých květináčích umístěných na balkoně nebo v zimní zahradě.

Ideální podmínky pro pěstování kontryhele

Vhodná půda
Kontryhel si příliš nepotrpí na nějaký konkrétní typ půdy. Dařit se jí bude všude, kde je zemina dostatečně propustná a obsahuje alespoň základní živiny. Pokud je půda i důkladně prokypřená a provzdušněná, kontryhel bude mít dobrý základ pro růst.

Výběr místa
Každá kontryhel ocení dostatek světla. Bez obav se může sázet na otevřených prostranstvích s dostatkem slunečních paprsků. Bez větších problémů ale zvládne i pěstování v polostínu. Rostlina však nepatří mezi nejodolnější, takže při výběru místa můžeme upřednostnit místo v závětří, kde bude chráněna před průvanem.

Čas sázení
Jako většina bylinek, i kontryhel se zvykne vysévat na jaře. Učinit tak můžeme již během první poloviny dubna. Přesný termín výsadby ale vždy závisí na počasí. Semínka se uchytí jen v teplejší půdě. Při vysazování pomocí řízků můžeme se sázením venku na zahradě počkat až do května.

Další články autora

- Advertisement -pr clanky

Mohlo by Vás zajímat